Запрошуємо регіональних представників Зв'язатися →

Котел безперервного спалювання тюкованої соломи з механічним видаленням зол

Пристрій включає цілий набір технологічних рішень, що дозволяють спалювати тюковану солому в безперервному режимі та два варіанти теплоносія: повітря або вода.

Інженери та технологи підприємства «НВТ-Технологія» врахували всі незручності та недоліки котлів, що працюють на тюкованій соломі, які пропонуються на ринку України.

Недоліки роботи котлів при спалюванні тюкованої соломи

Щоб підкреслити відмінності та переваги обладнання ПП «НВТ-Технологія», розглянемо традиційний спосіб спалювання тюкованої соломи та покажемо його недоліки. Як правило, солом’яні котли різних виробників, що використовують як теплоносій повітря, мають таку конструкцію: відкриваються величезні ворота 2х2,5 метра, у топку діаметром 1,8 м і довжиною 3 м навантажувачем або трактором вкладається один або кілька тюків соломи. Тюки вкладаються на підлогу і притуляються до бокової стінки. Таким чином, до половини площі тюка немає доступу кисню, а відповідно немає інтенсивності горіння, що тягне за собою зниження потужності котла.

Поки закладені в котел тюки соломи розгоряються, відбувається підвищення температури теплоносія (нагрітого повітря). Розгорівшись, тюки соломи деякий час здатні забезпечувати необхідну температуру теплоносія (повітря). Потім, у міру прогорання тюків, температура підігрітого повітря починає знижуватися, оскільки прогорілих тюків вже недостатньо для підтримання стабільної температури теплоносія. Настає момент, коли потрібно закладати в топку котла чергову порцію палива, для цього відкривається величезні дверцята котла і в топку потрапляє холодне повітря з вулиці. Результат – різке падіння температури теплоносія. Закладені нові тюки соломи знову починають розгоратися, що тягне за собою підвищення температури теплоносія. Потім, після певного часу спалювання тюків, настає час, коли потрібно вручну видаляти золу з топки котла.

Така технологія спалювання тюкованої соломи не дозволяє підтримувати стабільну температуру теплоносія (повітря). Температурний графік теплоносія при такій технології нагадує синусоїду.

Це неприпустимо в технології сушіння зернових, оскільки значні коливання температури сушильного агента (нагрітого повітря) знижують продуктивність зерносушарки. Також недоліком є прив’язка до котла трактора або навантажувача для завантаження в котел тюків соломи.

Переваги застосування нових технологій при спалюванні тюкованої соломи

Технологія безперервного спалювання, розроблена фахівцями ПП «НВТ-Технологія», дозволяє:

  • Підтримувати стабільну температуру сушильного агента (нагрітого повітря) і в рази підвищити продуктивність зерносушарки, завдяки стабільності заданої температури сушильного агента;
  • Завантаження котла здійснюється тельфером, що рухається по монорейці. Цей прийом забезпечує можливість доставки солом’яного тюка зі складу, завантаження тюка в касету котла, що дозволяє виключити з обслуговування котла трактор або навантажувач;
  • Видалення золи здійснюється механічно без зупинки котла.

Опис технології безперервного спалювання тюкованої соломи

За допомогою монорейсу і тельфера тюк соломи доставляється зі складу тюкованої соломи і завантажується в спеціальну касету через верх котла. Тюки встановлюються в спеціальну колосникову корзину і спалюються в підвішеному стані, не торкаючись стінок топки по периметру і основних колосників. Це забезпечує значно більшу площу горіння по всьому периметру і низу колосникової корзини, що дозволяє в рази збільшити кількість спалюваної соломи за одиницю часу, і, відповідно, прямо пропорційно збільшує потужність котла. Зола і залишки не повністю згорілої соломи випадають з колосникової корзини на основні колосники і за допомогою спеціальних лопаток догорають на основних колосниках. Спеціальні обертові лопатки запобігають утворенню шлаку з догорілої соломи і сприяють осипанню золи під колосниковий простір, звідки механічним способом здійснюється безперервне видалення золи в спеціальний контейнер.

Систему обслуговує один оператор, робота якого полягає в своєчасній подачі та встановленні солом’яного тюка в касету котла. Автоматика, що регулює подачу кисню в зону горіння, забезпечує задану температуру сушильного агента (нагрітого повітря), що є обов’язковою умовою технології сушіння зернових.

Зупинка котла здійснюється раз в 2-4 доби для чищення жаротрубного пучка теплообмінника та топкової частини котла. За таких умов забезпечується максимальна продуктивність зерносушарки.

Потужність солом’яного котла 1-1,2 МВт дозволяє нагрівати сушильний агент в кількості до 60 000 м³/год і температурою до 1200 °С.

Таким чином, переваги цієї системи безперервного спалювання тюкованої соломи є очевидними.

Пов’язані публікації